Životna sredina

Srbija će u narednih deset godina uložiti znatna sredstva u oblast životne sredine, o čemu svedoče potezi države u unapređenju sistema upravljanja opasnim industrijskim otpadom, kao i usaglašavanje zakonskog okvira u oblasti zaštite životne sredine u procesu pristupanja EU.

Ovo su neke od pokrenutih tema na četvrtoj po redu CEDEF konvenciji koja je 30. juna održana u Čačku u sklopu Godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije-Lideri održivog razvoja. Konvenciji su prisustvovali predstavnici 40 lokalnih samouprava, a pokrovitelj Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture RS, Ministarstvo rudarstva i energetike RS, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, Agencija za zaštitu životne sredine RS.

Kompanija Miteco Kneževac, jedan je od ovogodišnjih partnera CEDEF konvencije, koja je tokom proteklih godina, na teritorijama opština koje su prisustvovale na Konvenciji, pružila brojne usluge zbrinjavanja različitih vrsta otpada, sa ciljem da doprinese rešavanju postojećih ekoloških problema.

„U Čačku smo uspešno sproveli zbrinjavanje PCB opreme i čvrstog PCB kontaminiranog materijala. Takođe, godinama unazad, u Gornjem Milanovcu, Užicu i Kragujevcu pružamo usluge uklanjanja opasnog, hemijskog i industrijskog otpada, a u Kragujevcu je trenutno u toku i Projekat remedijacije zemljišta zagađenim PCB uljem. Naš prioritet za ovu godinu je uklanjanje „istorijskog" opasnog otpada, koji je ostao u firmama koje ne rade, koje su u restrukturiranju ili stečaju duže vreme, a koji ugrožava životnu sredinu", istakao je Nebojša Tomašević ispred kompanije Miteco.

Rešavanje mnogih ekoloških problema biće omogućeno adekvatnim zbrinjavanjem otpada, pre svega nastalog kao posledica istorijskog zagađenja. Na osnovu dosadašnjih najava resornog ministarstva, sanacija opasnog istorijskog otpada je u fokusu za 2015. godinu, ali kako bi ovaj problem bio trajno rešen, biće obezbeđena i sredstva od 230 miliona dinara kojima će Ministarstvo podržati sanaciju istorijskog zagađenja iz desetak kompanija u restrukturiranju.

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija