Raspolažete pesticidima s isteklim rokom, sirovinama iz proizvodnje, ambalažom i ostacima kontaminiranim pesticidom? U Vašem je interesu da postupite prema zakonu i pravilnicima, što podrazumeva zasebno skladištenje pesticida, sirovina i njihove ambalaže.

Pesticidi, sirovine iz proizvodnje i ostaci kontaminirani pesticidom su toksična, ekotoksična i zapaljiva jedinjenja vrlo rizična za životnu sredinu, zdravlje i život ljudi. Zašto ih čuvate u svom magacinu i rizikujete da dođe do akcidenta? Prepustite nama upravljanje ovim otpadom.

Mi ćemo izvršiti preuzimanje, transport i insineraciju (kontrolisano spaljivanje) Vaših otpadnih pesticida, sirovina iz proizvodnje i kontaminiranih ostataka, uz primenu zakona i prateću dokumentaciju.

Opasni otpad zbrinjavamo zadovoljavajući Vaše potrebe, ali i visoke standarde koje smo sebi postavili.

Isplativost insineracije pesticida, sirovina i ostataka

Izvršićemo preuzimanje, transport i insineraciju pesticida, sirovina iz proizvodnje, ambalaže i ostataka kontaminiranih pesticidima. Posedujemo iskustvo u upravljanju opasnim otpadom.

Naša usluga obuhvata:

  • pristupačnu cenu insineracije pesticida, sirovina i ostataka,
  • izvršenje preuzete odgovornosti u potpunosti,
  • visoku stručnost i pouzdanost u pakovanju, transportu i tretmanu,
  • izvršenje usluge u skladu sa zakonom,
  • upravljanje otpadom u cilju njegovog zbrinjavanja i očuvanje životne sredine,
  • iskustvo u insineraciji pesticida, sirovina i ostataka.

Mi spremno preuzimamo odgovornost za otpadne pesticide u Vašem vlasništvu.

Kako postupamo s pesticidima, sirovinama iz proizvodnje i kontaminiranim ostacima

Pružamo isplativu uslugu pakovanja, transporta i insineracije pesticida, sirovina i ostataka uz sve potrebne dozvole za transport i tretman.

Neutrošene pesticide, neutrošene rastvore za pripremu primene pesticida, neutrošene rastvore pesticida nastale ispiranjem ambalaže i uređaja, otpad nastao pri udesu razvrstavamo u skladu sa osobinama i međusobnom kompatibilnošću materija, pakujemo, privremeno skladištimo i izvozimo na isnineraciju u ovlašćeno postrojenje, uz obezbeđenje svih potrebnih saglasnosti, dozvola i osiguranja.

Procedure i uputstva koje primenjujemo jednostavno ćete integrisati u upravljanje kvalitetom, zaštitom životne sredine i bezbednošću i zdravljem na radu koje predviđa Vaš sistem.

Kako da postanete korisnik naše usluge

Da biste postali korisnik naše usluge treba da posedujete izveštaj o ispitivanju otpada. Ako ne posedujete ovaj izveštaj, prepustite nama njegovo pribavljanje. Potrebno je samo da nas kontaktirate.

1. Izveštaj o ispitivanju otpada

Zakon o upravljanju otpadom obavezuje Vas, kao proizvođača otpada, da posedujete izveštaj o ispitivanju otpada. Ovim izveštajem utvrđuju se karakteristike otpada i da li su njemu prisutne opasne materije.

Svoje vreme možete usmeriti na svoju osnovnu poslovnu delatnost ukoliko prepustite nama organizaciju ove aktivnosti. Izvršićemo karakterizaciju otpada u saradnji sa ovlašćenim i atestiranim laboratorijama i izneti optimalno rešenje za bezbedno zbrinjavanje Vašeg otpada u skladu sa pribavljenim rezultatima.

2. Kontaktirajte nas

Da biste postali korisnik naših usluga dovoljno je da nam se obratite sa izveštajem o ispitivanju otpada.
Za Vas ćemo dokumentovati kretanje svake pojedinačne komponente otpada u skladu sa zakonom.
Budite sigurni da je svaki gram Vašeg otpada odložen prema propisima i standardima.
Očekujte u kratkom roku odgovor na Vaš upit i ponudu.
Za insineraciju pesticida, sirovina i ostataka je otpada Nebojša Tomašević.

Važnost kontorlisanja prisustva pesticida u životnoj sredini

Pesticidi predstavljaju izvor zagađenja proistekao iz ljudske težnje da se poveća proizvodnja hrane. Ta humana namera je s druge strane rezultirala time du su pesticidima, osim poljoprivrednih zemljišta, danas zagađene i nepoljoprivredne površine.

Pri skladištenju se ove materije uvek čuvaju zasebno, u originalnoj ambalaži, van domašaja dece, pod ključem upravo zbog svoje toksičnosti. U određenim količinama pesticidi izazivaju patološki efekat i mnoge bolesti današnjice izazvane su  trovanjem pesticidima. Međutim, nije tajna da su pesticidi prisutni u i vodama i životnim namirnicama, kao ni da se pojavljuju na crnom tržištu i nekontrolisano primenjuju.

Pesticidi dospevaju u lanac ishrane, a od toga nisu zaštićeni ni najmlađi:
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2536489/opasno-pesticidi-u-kasicama-za-bebe
http://www.blic.rs/vesti/svet/panika-sirom-evrope-zagadena-jaja-prodavana-u-najmanje-sedam-zemalja/v93cq4r

Govori se o uznemirujućoj cifri godišnje potrošnje pesticida po glavi stanovnika, što zbrinjavanje ambalaže, rastvora iz uređaja za primenu, rastvora nastalih ispiranjem ambalaže, kao i samih neutrošenih količina pesticida kojima je istekao rok, čine važnim segmentom upravljanja ovom vrstom opasnog otpada, ali ukazuje i na odgovornost krajnjih korisnika. Slučaj DDT-a, kao POPs insekticida, odavno je opisan u učeničkoj literaturi. Postoje slučajevi i drugih pesticida koji su povučeni iz upotrebe, ali potreba za edukacijom i dalje postoji.

Zabrinjavajućih vesti na ovu temu ima na pretek:
http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/crna-serija-trovanja-ptica-kod-apatina_678114.html
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ovako-nas-truju-biljke-prskaju-pesticidima-koji-izazivaju-rak-i-neplodnost/n1fqn5f
https://www.youtube.com/watch?v=rlMDQ1OQUFc

image

Rukovodilac komercijalnog sektora
M: +381 64 6409442
E: nebojsa.tomasevic@miteco.rs

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija