Miteco maraton

Na 30. Beogradskom maratonu u „CorD Charity Masters“ humanitarnoj trci, koja objedinjuje sport i altruizam, učestvovao je i tim kompanije Miteco. Kompanija kuntinuirano ostvaruje donatorske aktivnosti, ali je ovo prvi put da je korporativnom donacijom podržala „decu leptire“.

 

Humanitarne aktivnosti i sponzorstva u oblasti kulture jedan su od načina na koje Miteco, kao društveno odgovorna firma, ostvaruje brigu o društvenoj zajednici i prirodnoj okolini. Ove godine je, međutim, po prvi put uzeo učešće na ovoj manifestaciji od nacionalnog značaja trčeći Trku zadovoljstva u okviru maratona.

Trka zadovoljstva kao vid humanitarne akcije

Trka zadovoljstva predstavlja sastavni deo Beogradskog maratona. Ova trka manifestacionog, a ne takmičarskog karaktera, duga je 5 kilometara. Prema propozicijama pravo učešća imaju svi koji to žele, bez prijavljivanja.
U Trci zadovoljstva nema plasmana, niti pobednika. Učešće na maratonu na ovaj način samo je sebi cilj i promoviše sport na poseban način.

Na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu, 22.4.2017. godine, pod sloganom „Maraton spaja“, učestvovalo je više od 7000 trkača. Među njima su se, u Trci zadovoljstva, našli i zaposleni u kompaniji Miteco.

Miteco tim u trci „CorD Charity Masters”

Učestvujući u Trci zadovoljstva tim Miteca je istovremeno učestvovao i u u humanitarnoj trci „CorD Charity Masters”, gde je, kako ističe organizator, važnije biti humanitaran nego pobednik.

Kroz spoj sporta i altruizma donatorska aktivnost u „CorD Charity Masters” trci ostvaruje se kroz sponzorstvo: izdvajanjem novčanih sredstava za svaki istrčani kilometar.

U toj humanitarnoj akciji petočlani tim Miteca postavio je pred sebe cilj da zajednički istrči 50 kilometara. Svojom donacijom kompanija je po prvi put korporativno podržala udruženje Debra, posvećeno „prikupljanju sredstava za istraživanje i buduće lečenje obolelih od bulozne epidermolize” (www.debra.org.rs), poznatijih kao „deca leptiri”.

„Decu leptire“ individualnim donacijama zaposleni u kompaniji Miteco podržavali su i ranije, a ovog puta je humanitarna akcija prerasla u korporativnu podršku udruženju Debra. Obolelima od bulozne epidermolize za svakodnevno lečenje potrebna su velika novčana sredstva, jer se bolest leči simptomatski, stalnom negom uz redovnu potrošnju različitih medicinskih sredstava.

U trci koja spaja sport i altruzam tim Miteca je nosio korporativne majice na koje je štampan dodatni natpis: I (srce) running. Na ovaj način članovi tima iskoristili su priliku da budu humanitarni i izrazili zadovoljstvo učešćem u „CorD Charity Masters” trci.

Time je kontinuitet humanitarnih aktivnosti kompanije nastavljen.

Udruženje Debra

„Decu leptire“ u Srbiji okuplja udruženje Debra (Dystrophic Epidermolysis Bullosa Research Action) osnovano 2008. godine. Ovo udruženje obolelima od bulozne epidermolize pruža podršku u očuvanju zdravlja i olakšavanju svakodnevice. Debra u ovom trenutku okuplja 20 obolelih, od kojih su 15 deca, a pretpostavlja se da „dece leptira“ u Sbiji ima preko stotinu.

Oboleli od bulozne epidermolize su u javnosti poznatiji kao „deca leptiri“ zbog svoje velike osetljivosti. Ova bolest manifestuje se veoma ranjivom i krhkom kožom, svakodnevnim podnošenjem bola, ali i nizom drugih komplikacija. Reč je o neizlečivoj genetskoj bolesti koja zahteva adekvatnu higijenu, ishranu i previjanje.

„Deci leptirima“ potrebna su značajna novčana sredstva za svakodnevnu nabavku različitih medicinskih sredstava. Debra preduzima brojne humanitarne aktivnosti kako bi se obezbedila neophodna novčana sredstva. U okviru „CorD Charity Masters” trke redovno se prikupljaju donacije za obolele od bulozne epidermolize.

U okviru ove humanitarne akcije predstavnici kompanije Miteco timski su istrčali maratonsku trku zadovoljstva. To je prvi put da kompanija uzima učešće u humanitarnoj trci „CorD Charity Masters”. Svoju donaciju Miteco je uputio udruženju Debra.

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija