„Zlatni beočug" za 2015. godinu, koji 45. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, uručen je laureatima na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prisutnim gostima se najpre obratio predsednik KPZ Beograda, Milovan Vitezović, a čast da posebne povelje priznanja – „Zlatni beočug" uruči dobitnicima, pripala je gospodinu Miodragu Mitroviću, predsedniku kompanije Miteco, koja je ove godine generalni sponzor manifestacije.

Izvanredni Zlatni beočug za životno delo dodeljen je Dušku Gojkoviću, džez trubaču, kompozitoru i aranžeru i Rajku Petrovu Nogu, književniku. Istim priznanjem nagrađeni su Arhiv Jugoslavije, Beogradski sajam knjiga i Filološka gimnazija.

Zlatni beočug za trajan doprinos kulturi uručen je novinarki i književnici Jasmini Ani, ansamblu „Tamburica 5", rok muzičaru i kantautoru Momčilu Bajagiću Bajagi, književniku Branislavu Veljkoviću, reditelju Mihailu Vukobratoviću, književnom kritičaru prof. dr Radivoju Mikiću, kao i mnogim drugim pojedincima i institucijama koji su svojim angažmanom doprineli promociji kulture u prestonici.

Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, od 1970. godine, dodeljuje godišnju prestižnu nagradu „Zlatni beočug" umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansablima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda. Tvorci nagrade su pesnik Vasko Popa, koji je dao i ime nagradi, Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović.

Pored usluga sakupljanja, skladištenja i transporta neopasnog i opasnog otpada, kompanija Miteco je predstavila novu uslugu - prevoz tereta i opasnog tereta u drumskom saobraćaju na teritoriji Republike Srbije.

Novi Sad će od 19 – 22. septembra 2016. godine biti domaćin Svetskog kongresa ISWA – najznačajnijeg projekta Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom.

  • 80% delova automobila može da se reciklira.
  • Prosečno vreme upotrebe jedne kese je 20 minuta, a proces njihove razgradnje traje i do 1 000 godina.
  • Potrebne su samo 3 staklene boce da bi se dobio 1 kg stakla koji može da se reciklira.
  • Aluminijumske konzerve mogu da se recikliraju bezbroj puta i da budu u ponovnoj upotrebi za samo 6 nedelja.
  • U Australiji je tendencija rasta električnog otpada 3 puta veća od tendencije rasta otpada iz domaćinstava.

U Srbiji se aktivno radi na unapređenju zaštite životne sredine i industrije reciklaže koja je jedna od najperspektivnijih grana za razvoj domaće privrede, što potvrđuje i nedavno otvaranje jedinstvenog reciklažnog kompleksa u Rakovici.

Vlada Kraljevine Švedske finansirala je sa više od četiri miliona evra razvoj infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine EISP, a državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Stana Božović navodi da je kreiranje infrastrukture važno za projekte koji su spremni i koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova EU, a za koje je predviđeno 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

Na temeljima prve otkupne stanice u opštini Rakovica podignut je novi reciklažni kompleks, u koji je uloženo 2,3 miliona evra i u kome je otvoreno 30 novih radnih mesta, čime je dokazano da je moguće vratiti stari sjaj nekada glavnoj industrijskoj zoni u Beogradu, a ujedno doprineti razvoju prestonice i Srbije kada je u pitanju industrija reciklaže.

Procenjuje se da se u Srbiji generiše oko 100.000 tona opasnog otpada godišnje i da još 100.000 tona čini takozvano istorijsko zagađenje. To, uz dobru regulativu koju stvara država, otvara veliki prostor za nove investicije u zelenu industriju. Što se pre budu rešavala ova pitanja imaćemo više stranih investicija i kvalitetniju životnu sredinu, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Srbija sa Kinom već sarađuje na termoelektrani Kostolac, a tokom protekle posete kineskog predsednika potpisani su dokumenti za još dva energetska posla: o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore i gradnji elektrane na otpad. Procenjuje se da bi Srbija samo od otpada koji građani bacaju u kontejnere mogla da proizvede struju vrednu dve milijarde evra.

Vodeći svetski sajam za vodu, otpadne vode, upravljanje otpadom i sirovinama – IFAT održan je u periodu od 30. juna do 1. jula 2016. godine u Minhenu.

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija