Država će reciklažnoj industriji isplatiti 1,9 milijardi dinara za prerađeni otpad u 2015. godini. Potpisani su ugovori sa 14 reciklera koji će dobiti novac za tretirani otpad, na osnovu obrađene dokumentacije - izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković nakon sastanka sa predstavnicima reciklažne industrije.

Evropska komisija je pozdravila dobar napredak Republike Srbije koji je načinjen u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, usvajanje izmena i dopuna zakona koji regulišu ovu oblast, donošenje nacionalnog plana za investiranje u ovoj oblasti, kao i stvaranje preduslova za osnivanje Zelenog fonda ističući njihovu spremnost da pomognu Srbiji da ubrza procese pristupanja EU.

Na sastanku Nacionalnog odbora za investicije, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je resorno ministarstvo izmenama Zakona o zaštiti životne sredine stvorilo pravni osnov za formiranje Zelenog fonda koji bi trebalo da postane operativan 1. januara 2017. godine kao organ u sastavu ministarstva nadležnog za poslove životne sredine.

Prema podacima Nacionalne strategije za upravljanje otpadom, procenjuje se da je količina opasnog otpada koji se stvara u Republici Srbiji, a potiče iz svih postrojenja, uključujući postrojenja koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, oko 100.000 tona godišnje, dok istorijsko zagađenje iznosi takođe oko 100.000 tona.

Pred nama je period u kojem ćemo u godini koja je pred nama i dalje raditi na uvođenju novih tehnologija i procesa u upravljanju industrijskim i opasnim otpadom.

Kompanija MITECO ove godine obeležava 50 godina od osnivanja prve otkupne stanice za sekundarne sirovine u industrijskom delu Beograda. 

Prva otkupna stanica sekundarnih sirovina osnovana je pre tačno pedeset godina u Rakovici, tadašnjoj poznatoj industrijskoj zoni Beograda. Da bi se ovakav pionirski poduhvat ostvario, bila je potrebna hrabrost tadašnjeg rukovodstva preduzeća „Obnova", a posebno vizija jednog čoveka, budućeg poslovođe te otkupne stanice, Đorđija Kamenka.

„Elektroprivreda Srbije" će kroz trogodišnji projekat zaštite životne sredine zameniti svu opremu koja sadrži otrovno piralensko ulje i na bezbedan način ukloniti zagađenje iz okoline. Time EPS štiti zdravlje stanovnike Srbije i ispunjava obaveze prema državi i EU. Prvi dekontaminirani transformator trebalo bi da se vrati u pogon već do kraja aprila ove godine, rekao je Saša Miletić, rukovodilac tog projekta u JP EPS.

KALENDAR DOGAĐAJA

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija