Delegacija Ministarstva poljoprivrede i životne sredine započela je u Briselu učešće u bilateralnom skriningu za poglavlje 27, u okviru koga je predstavila stanje u oblasti životne sredine u Srbiji.

Sednica Poslovnog saveta Srbije i Nemačke: Potrebno unaprediti standarde u oblasti zaštite životne sredine

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije 1. decembra 2014. održano je treće Javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine na temu „Upravljanje industrijskim otpadom i tretman opasnog otpada u Republici Srbiji". Udruženje industrije otpada „Hrabri čistač" učestvovalo je na javnom slušanju, a prisutnima se obratio i gospodin Miodrag Mitrović, predsednik ovog udruženja i predsednik kompanije Miteco Kneževac.

Skup je otvorio dr Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, koji je na samom početku istakao da je cilj dosadašnjih i budućih javnih slušanja donošenje Bele knjige zaštite životne sredine, koja će imati za cilj da ukaže ne samo na centar problema u ovoj sferi, već i da predloži program i plan rešavanja istih.

Radmila Šerović, načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. istakla je da je strateški cilj jedne države reciklaža i upravljanje otpadom, kao i implementacija evropskih propisa, što je i zaključeno nedavno u Briselu u toku biletaralnih pregovora o poglavlju 27. Šerović je takođe kazala da je bitno voditi računa o sanaciji opasnog i industrijskog otpada u preduzećima u restruktuiranju, kao i izradi strateškog plana za 2015, kojim bi se planirala budžetska sredstva za rešavanje ovog problema. Ona je dodala da preduzeća nisu u stanju da reše ovaj gorući problem i da je zato uloga države veoma bitna. Šerović je istakla da bi se osnivanjem novog Fonda za zaštitu životne sredine umnogome ubrzale stvari, a posebno u delu finansiranja, gde bi mogli da prilažemo projekte iz ovih ovblasti i apliciramo za sredstva kod mnogih fondova.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da se Srbija u Briselu obavezala da usvoji direktivu o otpadu, koja nam neće dozvolti da posle 2020. deponujemo otpad. Pored toga biće propisano koliko se može spaliti, kompostirati, a koliko reciklirati.

Prof. dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu je u svom izlaganju naveo nekoliko ključnih problema koji se moraju blagovremeno rešiti: rešavanje problema PCB-a, otpadna šljaka i leteći pepeo, otpadna ulja i SRF. Istakao je da Srbija svake godine izgubi mnogo novca zbog šteta nastalih netretiranjem otpada. Zbog toga moramo zajedno raditi na unapređenju propisa, ali i pružiti podršku nadležnim organima u implementaciji.

Jovanka Arsić Karišić, predsednik Upravnog odbora CEDEF-a, istakla je da je glavni razlog za organizovanje sedam stručnih debata u toku ove godine bio neodgovarajuće postupanje sa otpadom.

Ispred Udruženja industrije otpada "Hrabri čistač" govorio je predsednik Miodrag Mitrović, koji je prisutnima ukratko predstavio rad i ciljeve ovog udruženja. On je istakao svoje viđenje prioriteta Republike Srbije kada se radi o zaštiti životne sredine i istakao tri goruća pitanja: istorijski otpad i istorijsko zagađenje, medicinski otpad koji nije adekvatno rešen i pitanje sporednog proizvoda (koji se kod nas ne koristi, dok je on u Evropskoj uniji resurs).

Mitrović je istakao da moramo obratiti pažnju i na administrativne dozvole: treba obezbediti da se one dobijaju lakše, ali da u isto vreme uslovi za dobijanje istih ne budu blaži, kako to ne bi dovelo do potencijalnih problema.

Studenti u Beču

Na inicijativu kompanije Miteco Kneževac, na Fakultetu organizacionih nauka uspešno je organizovano studentsko takmičenje u rešavanju studije slučaja na temu "Upravljanja opasnim istorijskim otpadom u Republici Srbiji".

Pobednički tim je osvojio trodnevno studijsko putovanje u Beč na kome su bili u prilici da se upoznaju sa radom postrojenja za zbrinjavanje otpada Wien Energie. Studenti su obišli najsavremenija postrojenja za spaljivanje komunalnog i opasnog otpada i saznali na koji način se vrši snadbevanje toplotnom energijom grada Beča.

U ovim postrojenjima grad Beč zbrinjava oko 500.000 tona komunalnog otpada godišnje koji ne završava na deponiji nego se od njega proizvodi toplotna i električna energija na način koji je potpuno neškodljiv po okolinu.

Prvog dana posete postrojenjima Wien Energie studenti su obišli insinerator u Simmeringer Haide u kome se zbrinjava 200.000 tona opasnog i komunalnog otpad godišnje. Proizvedena toplotna energija koristi se za grejanje domova i ustanova u gradu Beču (470.000 MWh), odnosno za proizvodnju električne energije od 55.000 MWh. Nakon obilaska postrojenja u Simmeringer Haide, studenti su bili u prilici da se upoznaju sa radom najsavremenijeg insineratora Pfaffenau, koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog pogona u Simmeringer Haide. Ovaj insinerator spaljuje oko 250.000 tona komunalnog otpada godišnje iz jugoistočnog dela grada Beča, proizvodi električnu energiju za 50.000 domaćinstava i toplotnu energiju za grejanje 25.000 domaćinstava.

Drugog dana posete studenti su obišli i čuveno postrojenje za spaljivanje otpada Spittelau, koje se nalazi u samom centru grada. Ovo postrojenje predstavlja jedinstveno arhitektonsko delo austrijskog umetnika Friedensreich Hundertwasser-a i jedan je od 10 najvažnijih simbola grada Beča. Spittelau preradi oko 250.000 tona komunalnog otpada godišnje i tom prilikom proizvede 40.000 MWh električne energije i 470.000 MWh toplotne energije za potrebe grejanja ustanova i domaćinstava.

Organizacijom ovog studijskog putovanja predstavnici kompanije Miteco Kneževac želeli su da nagrade inovativnost i zainteresovanost studenata za teme iz oblasti zaštite životne sredine, ali i da ih upoznaju sa prednostima i mogućnostima rada u industriji otpada.

Hrabri čistač na Eco Fair-u

Međunarodni Sajam za zaštitu životne sredine ECOFAIR 2014 održan je od 13-16. novembra. Tema ovogodišnjeg sajma bila je zelena energija, zaštita i očuvanje životne sredine, održivi razvoj i međunarodna saradnja, kao i upravljanje prirodnim bogatstvima.

Udruženje IOS „Hrabri čistač" je i ove godine učestvovalo u ovoj manifestaciji i predstavilo sebe kao društveno-odgovorno preduzeće koje prepoznaje značaj zaštite životne sredine. Štand je posetio veliki broj predstavnika kompanija koje se bave industrijskim i opasnim otpadom.

Pored prezentacija članica, organizovan je i okrugli sto na temu „Strategija upravljanja otpadom i prilagođavanje EU standardima". Govornici su bili Aleksandar Vesić i Radmila Šerović, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Siniša Mitrović predstavnik Privredne komore Srbije, kao i Peter Hodeček predstavnik Evropske federacije industrije upravljanja otpadom FEAD, čiji je Hrabri čistač član, koji je ovdašnjoj javnosti predstavio iskustva o cirkularnoj ekonomiji.

Opasan otpad iz Srbije izvezen prvi put rečnim putem

Prvi put u istoriji izvoza opasnog otpada iz Srbije, kompanija Miteco Kneževac je sa kompanijom Agent Plus uspešno izvezla PCB otpad rečnim putem. Za potrebe ovakvih projekata angažovani su obučeni ljudi sa kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom.

Pribavljene su sve potrebne dozvole i saglasnosti za izvoz na konačno odlaganje i insineraciju, Miteco Kneževac je izvršio pakovanje, transport i privremeno skladištenje 1.500 tona opasnog otpada u svojoj transfer stanici, koje je zatim otpremio Agent Plus, u postrojenje za tretman u Moerdijku, u Holandiji.
PCB otpad, definisan kao trajni organski zagađivač, po svojoj klasifikaciji spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, koji mogu značajno uticati na zdravlje ljudi.

 

Kada Srbija pristupi Evropskoj Uniji, građani će se naći u zajednici u kojoj se dele iste, visoke vrednosti koje se tiču zaštite životne sredine.

Međunarodna konferencija "Klimatske promene i zelena ekonomija" koja je održana u novembru u Beogradu posvećena je naporima međunarodne zajednice da definiše razvojne strategije UN za period posle 2015. godine, kao i međunarodnim pregovorima o klimatskim promenama, koji bi trebalo da budu završeni na samitu šefova država i vlada u Parizu naredne godine.

Savremeno društvo dugo nije bilo suočeno sa većim izazovima u ekološkom smislu nego što je to poslednjih godina.

Na svakom od naših Foruma zabeležen je povećan broj posetilaca koji su zainteresovani za pitanja životne sredine.

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija