Miteco preuzeo opasni otpad

Kompanija Miteco je preuzela kompletan opasan otpad iz preduzeća „Prahovo soli“ u stečaju. Kamioni otpadnog prazilina, pesticida sa isteklim rokom trajanja, direktno su izvezeni sa lokacije na kojoj se nalazio, uz prethodno propisano pakovanje i obeležavanje. Ovakav otpad će se, potom, trajno zbrinuti u nekoj od zemalja EU kao što su Austrija, Nemačka ili Švajcarska.

 Važnost ovog projekta se ogleda u činjenici da su, pored Prahova, mnoga preduzeća širom Srbije nekada u svom poslovanju tokom proizvodnje koristila opasne materije. Sumporna kiselina, natrijum-hidroksid, cijanidne soli, amonijak, azotna kiselina, pesticidi i mnoge druge štetne materije, zbog nedostatka finansija takvih preduzeća da ih unište, se često skladište i čuvaju na nebezbedan način. Usluge koje pruža Miteco, između ostalih, upravo podrazumevaju i rešavanje problema takvih preduzeća u stečaju u kojima se nalazi velika količina ovog opasnog istorijskog otpada.

Prazilin je herbicid u kojem se nalazi kancerogeno jedinjenje nitrofen. Ovaj pesticid je još 1991. godine bio uvezen iz Nemačke, ali je zbog svojih svojstava prestao da se koristi. Svako korišćenje pesticida sa sobom nosi negativne posljedice na ekosistem u kom se primjenjuje, kao i na okolne ekosisteme. Jedan od temelja održive poljoprivrede i održivog razvoja je upravo smanjenje upotrebe pesticida.

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija