Beograd je oduvek bio mesto gde su se ukrštali putevi različitih carstva, gde se istorija pisala, a kultura različitih naroda preplitala. Neka od najstarijih evropskih nalazišta ljudskih naseobina potiču baš iz Srbije (Lepenski vir) i Beograda (Vinča) iz petog milenijuma pre nove ere. Poznato je da su još u 3. veku pre nove ere pripadnici keltskog plemena osnovali Singidunum (sadašnji Beograd) na ušću dveju reka, Save i Dunava. Za njega se vezuje epitet jednog od najstarijih gradova u Evropi, a prvo pominjanje Beograda datira od 878. godine.

U glavnom gradu srpske prestonice živi oko 1,7 miliona stanovnika i njegova teritorija je podeljena na 17 gradskih opština. Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke i u njemu su smeštene neke od institucija od nacionalnog značaja.

Beograd je kroz bogatu istoriju menjao svoj oblik, primajući uticaje istoka i zapada, što je ovaj grad učinilo posebno interesantnim, živopisnim i drugačijim. Savremenici ga smatraju poslovnom prestonicom Srbije i Balkana, gradom kulture i istorije, gradom sporta i zabave, ali je i gradom umetnosti i muzike. Energija koju Beograd i njegovi žitelji stvaraju, čini da ovaj grad nikada ne spava. Upravo zato, 2008. godine Beograd je poneo laskavu titulu grada sa najboljim noćnim životom u Evropi po mišljenu CNN-a i časopisa Times.

Zato ukoliko se i Vi odlučite da posetite Beograd, budite sigurni da će Beograd imati mnogo zanimljivog sadržaja da Vam ponudi.

Klima
umereno kontinentalna: 11.70C
prosečne godišnje padavine: 669,5 l/m2
prosečni atmosferski pritisak: 1 001mb
prosečna relativna vlažnost: 69.5%
Za detaljnije informacije o vremenu u Beogradu posetite Weather 2 Umbrella.

Zvaničan jezik
Srpski

Zvanična valuta
Dinar (RSD)

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija