Zlatni beočug

Kompanija Miteco generalni sponzor tradicionalne nagrade za trajni doprinos kulturi Beograda

„Zlatni beočug" za 2015. godinu, koji 45. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, uručen je laureatima na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prisutnim gostima se najpre obratio predsednik KPZ Beograda, Milovan Vitezović, a čast da posebne povelje priznanja uruči dobitnicima, pripala je Miodragu Mitroviću, predsedniku kompanije Miteco, koja je ove godine generalni sponzor manifestacije.

„Izvanredni Zlatni beočug za životno delo" dodeljen je Dušku Gojkoviću, džez trubaču, kompozitoru i aranžeru i Rajku Petrovu Nogu, književniku. Istim priznanjem nagrađeni su Arhiv Jugoslavije, Beogradski sajam knjiga i Filološka gimnazija.
Tradicionalnu nagradu za trajan doprinos kulturi Beograda primili su Jasmina Ana, novinar i književnik, Ansambl „Tamburica 5", rok muzičar i kantautor Momčilo Bajagić Bajaga, književnik Branislav Veljković, reditelj Mihajlo Vukobratović, književni kritičar prof. dr Radivoje Mikić, filmski producent Miroslav Mogorović, dramski umetnik Marko Nikolić. Nagrađeni su i OŠ „Vasa Čarapić" iz Belog Potoka, umetnički fotograf i snimatelj Branko Pelinović, vajar prof. dr Dragan Radenović, restoran „Madera", profesor književnosti dr Boško Suvajdžić, Fakultet za fizičku kulturu i medije, Festival duhovne muzike „Horovi među freskama".

Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, od 1970. godine, dodeljuje godišnju prestižnu nagradu „Zlatni beočug" umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansablima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda. Tvorci nagrade su pesnik Vasko Popa, koji je dao i ime nagradi, Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović.

 

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija