160 miliona evra za zaštitu životne sredine

Trogodišnji program podrške razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine – PEID, koji finansira Švedska razvojna agencija sa više od dva miliona evra, počeo je prvim sastankom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije.

 

Program podrške podrazumeva pripremu i razvoj projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih komunalnih voda za velike gradske centre u Srbiji. U pitanju su Novi Sad, Niš i Kragujevac, a projekti bi po završetku švedskog programa bili finansirani iz fondova pretpristupne pomoći Evropske komisije.

Ola Anderson, direktor razvojne pomoći Švedske razvojne agencije, je istakao dugogodišnju uspešnu saradnju Vlade Švedske i Vlade Republike Srbije i preneo očekivanja da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti. „Sektor zaštite životne sredine ostaje jedan od ključnih prioriteta naše saradnje i mi ovom prilikom želimo da potvrdimo našu posvećenost i podršku Srbiji u dostizanju standarda zaštite životne sredine koji važe u EU. Vlada Švedske će nastaviti da pomaže Srbiju na putu pristupanja Evropskoj Uniji“, istakao je Anderson.

Oblast životne sredine iz ovih fondova trenutno ima na raspolaganju 160 miliona evra razvojne pomoći. To će omogućiti nastavak investicija u oblasti ekologije i dostizanje evropskih standarda u upravljanju otpadom i otpadnim vodama.

Očekuje se da u toku naredne godine grad Kragujevac za upravljanje otpodom izradi projektno tehničku dokumentaciju i da tako uđe u IPA program finansiranja za 2018. godinu.

Projekti koji se trenutno pripremaju imaju vrednost veću od 100 miliona evra, a čine ih prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, upravljanje otpadom u Novom Sadu i Kragujevcu kao i priprema tenderske dokumentacije za kolektor u Leskovcu i liniju tretmana mulja u Šapcu.

MITECO Kneževac

Kontakt telefoni

+381 11 3564 200
+381 11 3564 199

Adresa

Ulica Oslobođenja 39
Ulica Oslobođenja 39
11000 Beograd, Srbija
11000 Beograd, Srbija